Het afgelopen jaar heeft Hellemans de Gemeente Den Haag begeleid bij de duurzame aanbesteding elektriciteit. De gemeente wil in 2040 klimaatneutraal zijn en het verduurzamen van het eigen energieverbruik is daarin een belangrijke stap, maar de gemeente wilde nog een stap verder gaan. De ambitie was om zo spoedig mogelijk groene, additioneel, regionaal opgewekte elektriciteit in te kopen. En dat is gelukt!
De gemeente zal vanaf 2019 de totale elektriciteitsbehoefte van 57 GWh voor de 1.200 gemeentelijke aansluitingen afnemen van duurzame bronnen. Het aandeel van nieuw gerealiseerde windparken, zonnepanelen of andere duurzame opwek zal gedurende de contractperiode groeien tot 100% van de energiebehoefte. OM gaat 10% daarvan binnen de gemeentegrenzen van Den Haag realiseren. Eneco gaat 90% van de behoefte leveren uit nieuw te realiseren duurzame installaties in de regio.
Hellemans is trots dat zij de gemeente Den Haag heeft mogen begeleiden en trots op het prachtige, duurzame eindresultaat!
Persbericht Eneco – Gemeente Den Haag, 9 januari 2018 (Bron: https://nieuws.enecogroep.nl/gemeente-den-haag-per-1-januari-2019-over-op-duurzame-stroom-van-eneco-en-om/)
Gemeente Den Haag per 1 januari 2019 over op duurzame stroom van Eneco en OM
De gemeente Den Haag gaat vanaf 2019 als eerste grote gemeente in Nederland duurzame opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden. Eneco gaat daarvoor elektriciteit uit zonne- en windenergie leveren. Inwoners van Den Haag wekken ook stroom op met zonnepanelen en daarmee voorziet het energiecollectief OM de stadsdeelkantoren van Haagse stroom. Dit staat in de twee elektriciteitscontracten die de gemeente Den Haag vandaag tekent met Eneco en OM.
De totale energiebehoefte van 57 GWh wordt de komende jaren duurzaam opgewekt uit verschillende -nog te realiseren- windparken, zonnepanelen op daken, zonneweides en andere duurzame initiatieven. Eind 2023 zal 10% van de duurzame stroom opgewekt worden binnen de gemeentegrenzen van Den Haag en de overige 90% in de regio. De contracten dragen in belangrijke mate bij aan het streven van de gemeente om haar hele bedrijfsvoering CO2-neutraal te maken.
“Den Haag werkt aan de duurzame stad van de toekomst”, aldus de verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller. “Daarvoor moeten we grote beslissingen durven te nemen als gemeente, maar ook als Haagse inwoners, bedrijven en instellingen. Alleen samen kunnen we echt zorgen voor verandering. We zien in de stad gelukkig veel enthousiasme, energie en creativiteit voor duurzame initiatieven en hebben alle vertrouwen in de Haagse Kracht.”
OM, het grootste energiecollectief met 35 lokale energie coöperaties in het hele land, bundelt bewonersinitiatieven in Den Haag om collectieve zonnedaken en andere duurzame energieprojecten te realiseren. “Op die manier gaat OM de Haagse Kracht gebruiken en door bewoners geproduceerde stroom aan de stadsdeelkantoren leveren”, zegt André Dippell, directeur van OM. “Dat is ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van de gemeentelijke organisatie.”
Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk: “We zijn er trots op dat we Den Haag de komende 15 jaar van duurzame stroom mogen voorzien. Gemeentes en bedrijven spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie. Als koploper in de energietransitie zoeken we daarom altijd nadrukkelijk naar samenwerking om het leven en werken van mensen te verduurzamen. We kijken er dan ook naar uit om Den Haag samen duurzamer te maken.”